De THT datum (ten minste houdbaar tot) die vermeld staat op bier is een richtlijn voor het bepalen van de datum waarop het bier ongeveer in kwaliteit achteruit zal gaan. Dit betekent niet dat het onveilig is om het bier nog na deze datum te nuttigen. Wel wordt verwacht dat na deze datum de kwaliteit, kleur, geur of smaak zou kunnen veranderen. Tot aan de THT datum wordt dus door de brouwer een goede smaak en kwaliteit gegarandeerd, zonder dat het per definitie niet meer lekker of veilig is na deze datum. Het is verplicht om deze houdbaarheidsdatum bier als richtlijn op het product te vermelden. Dit werd in het jaar 2000 in de EU ingevoerd.
Wil jij weten welke bieren je na de THT datum nog kunt drinken en wat er met de smaak kan gebeuren? Lees dan snel verder.
WELKE BIEREN DIE OVER DATUM ZIJN KUN JE NOG DRINKEN?
Bier kun je na de houdbaarheidsdatum in veel gevallen nog wel nuttigen. Het verschilt per biersoort. Over het algemeen kun je relatief lichter bier (bijvoorbeeld blond bier met een alcoholpercentage van 5%) het beste zo snel mogelijk drinken, wanneer het nog relatief vers is. Wanneer je deze te lang bewaart kan het wat zurig gaan smaken. Bij relatief donkerder bier of bier met een hoger percentage aan alcohol, is het over het algemeen minder problematisch om het lang te bewaren. In sommige gevallen komt dit de smaak zelfs ten goede en geldt dat een lang rijpingsproces, net als bij lang gerijpte wijnen, voor een lekkere en volle smaak zorgt (bijvoorbeeld ‘Hertog Jan Grand Prestige’ of ‘Trappist Orval’). Los van het soort bier geldt dat het niet zo snel gebeurt dat de kwaliteit van bier zodanig achteruit is gegaan dat je er ziek van zult worden. Een globale richtlijn is dat pilseners en bieren met een laag alcoholpercentage het beste binnen 6 tot 9 maanden gedronken kunnen worden en overige bieren binnen ongeveer 12 maanden. Bieren met gist op de fles kunnen vaak meerdere jaren goed gedronken worden.
"Heb je thuis een sterk donker biertje die over de houdbaarheidsdatum heen is? Grote kans dat hij voller van smaak is geworden! Ruik en proef het biertje wel, voordat je hem helemaal op drinkt."
FACTOREN DIE DE SMAAK BEÏNVLOEDEN EN DE JUISTE BEWAAROMSTANDIGHEDEN
Een aantal factoren die een effect hebben op de smaak van bier zijn: oxidatie, de zuurgraad, micro-organismen, (her)gisting en de manier van bewaren. Oxidatie vindt plaats wanneer zuurstof in het bier wordt opgenomen. Dit vermindert de smaak van het bier. Bij het brouwproces wordt hier vaak al rekening mee gehouden. De zuurtegraad is belangrijk voor het ontvlokken van de eiwitten in het bier. Een ideale pH waarde tijdens het brouwproces is 5,2. Wanneer dit niet goed gebeurt vertroebelt het bier eerder, in het geval eiwitten zich gaan binden aan polyfenolen in het bier. Vertroebeld bier is echter wel veilig om te drinken. Tijdens het proces van (her)gisting wordt door de gistcellen het zuurstof in het bier opgebruikt. Dit zorgt ervoor dat de oxidatie vermindert en daardoor dus de smaak beter behouden blijft. Micro-organismen zijn van invloed op het bier doordat ze de smaak zurig maken en vertroebeling in de hand werken. Er zijn echter mensen die juist houden van de veranderde zuurdere smaak van bieren over datum. Qua bewaaradviezen is vooral belangrijk om het bier op een constante koele temperatuur (10-15 graden Celcius) te bewaren op een donkere plek. Warmte en UV-licht versnellen het oxideren. Dit verklaart ook dat donker bier vaak langer houdbaar is en dat bier vaak in donkere flesjes wordt bewaard
BIERSCHUIM
De houdbaarheid van schuim is niet van invloed op de veiligheid en gezondheid van het drinken van het bier. Bij een toename van het aantal eiwitten in het bier zie je relatief kleinere en stevigere belletjes in het schuim. Oneffenheden onderin het bierglas bepalen daarnaast de ontwikkeling van de belletjes koolzuur.
CONCLUSIE
Kortom, gooi over datum bieren niet te snel weg. Laat je zintuigen het werk doen en proef, ruik, luister en aanschouw de kwaliteit. Let er daarnaast op of er nog een schuimlaag op het bier ontstaat en of het bekende geluid ontstaan bij het openen van het biertje (‘psssst’).