Bier is er in verschillende smaken. Er bestaat zoet, zout, zuur, bitter en umami bier. Het zure bier is goed vertegenwoordigd en valt in de meeste vallen ook goed in de smaak door de specifieke karaktertrek. Het gaat hier vaak om verfrissende en verrassende bieren, maar er zijn ook meer gematigde soorten die licht zuur zijn. Zuur is een dominante smaak, bijna net zo aanwezig als bitter. Het kan dus even wennen zijn als je een zuur biertje neemt, maar als je eenmaal gewend bent, zal je het zure biertje zeker waarderen.
Hoe zuur het bier wordt heeft te maken met de keuze van het soort mout wat er gebruikt wordt en wat de vergisting doet met deze mout. De specifieke gisten en bacteriën zijn verantwoordelijk voor de smaak van het bier. Veel bieren worden met behulp van de Saccharomyces-gistfamilie voorzien van koolzuur en alcohol. Bij de zure bieren wordt er een andere gistfamilie ingezet, namelijk de Brettanomyces-familie. Samen met melkzuurbacteriën zoals Pediococcus en Lactobacillus kunnen hier spannende bieren uit ontstaan met een verrassende en verfrissende smaak. Normaal gesproken houdt de brouwer deze stoffen het liefst zo ver mogelijk weg van de vergistingstanks omdat hun gedrag vrij onvoorspelbaar is. Maar bij de zure bieren hebben ze vrij spel. Dankzij deze vrijheid van de ingrediënten is het resultaat een complex bier met verschillende smaaklagen.
De tarwe in witbier is verantwoordelijk voor de licht zure smaak. Je kunt dit bijvoorbeeld goed proeven in Weizen bieren. Ook het saison biertype heeft een bijzondere smaak door de combinatie van tarwemout en de saisongist. Bieren die een spontane vergisting hebben, zoals Orval bier, krijgen die licht zure smaak na een aantal maanden op de fles. Maar ook bieren zoals Berliner Weisse, Geuze, Gose, Lambiek, Vlaams roodbruin hebben de zure smaak als voornaamste eigenschap. De Geuze is misschien wel het zuurste bier. Het is een beetje de champagne onder het bier. Het is eigenlijk een blend van verschillende lambiek bieren die allemaal een andere leeftijd hebben. Vaak wordt er een drie jaar oude Lambiek gebruikt, gecombineerd met een jonge Lambiek. Het eindresultaat is een behoorlijk zuur biertje, maar met een heerlijke verfrissende afdronk. Boon Oude Geuze is hier een goed voorbeeld van.
Een Geuze is eigenlijk even door de zure appel heen bijten voor mensen die hem voor het eerst drinke. Maar net zoals de smaak van appel uitstekend bij varkensvlees past, geldt dat ook voor een Geuze. Het is een heerlijke combinatie. Gerechten waar veel azijn in zit, zijn misschien goede combinatie met een zuur biertje.
Zuur versterkt ook bitter, dus ook bij bittere gerechten kun je beter geen zure bieren drinken. Een witbier is een heerlijke combinatie met fruit, maar ook met vis- of kipgerechten. Witbieren en weizen zijn over het algemeen niet hoog in hun alcoholpercentage en zijn daarom goed doordrinkbaar.
Speciaalbier is hot in Nederland. Hierdoor komen brouwerijen steeds met nieuwe verrassende smaken. Smaakpapillen worden geprikkeld en dat kan perfect met een lekker zuur biertje. Op ons terras is het heerlijk genieten met een aantal unieke bieren. Zeker met een lekker zonnetje.
Je hebt vast wel vaker gehad dat je aan producten moest wennen en deze uiteindelijk erg lekker vond, toch? Sommige dingen moet je gewoon leren waarderen. Zure bieren passen ook in dit plaatje. Maar het is een ultieme dorstlesser en vervult dan ook een uitstekende rol op een warme zomerdag. Toch mogen de warme temperaturen niet de enige reden zijn om eens een biertje met een zure smaak te proberen, het type bier is beslist niet seizoensgebonden.