Wat drinken we thuis? Deel 1 Henk Klijn

29-04-2020
c
Dirty Katarina bier

Sinds de start van het Delirium Café & Little Delirium is Henk Klijn betrokken bij ons café in Amsterdam. Als bierinspirator en horeca kenner adviseert hij ons een dag per week over de nieuwste bieren en het verbeteren van de bedrijfsprocessen. Dat doet hij uiteraard onder het genot van een goed glas speciaalbier tijdens de meetings in het café! Normaliter wordt er daarnaast bij Henk thuis heel wat afgeproefd en stelt hij graag voor zijn familie & vrienden mini bierproeverijen samen. Ook begeleidt hij onze groepen in het café tijdens de luxe bierproeverijen. Toen we hem vroegen, wat drink je thuis tijdens de lockdown, kregen we als antwoord; “alleen maar lekkere bieren, teveel om op te noemen”.  Na lang nadenken kregen we van Henk de volgende selectie toegestuurd met natuurlijk ook het waarom het deze bieren zijn geworden. Henk zijn selectie wordt gekenmerkt door het combineren van lekkere bieren met goed eten. Dit komt ook op de menukaart bij ons in het café naar voren.

Dit zijn de aanraders van Henk! 

  • Oud Beersel Vandervelden 135
  • Averbode
  • Malheur 12

OUD BEERSEL VAN DERVELDEN 135

“Het liefst geniet ik bij de lunch van een Vandervelden135 van Oud Beersel. Een heerlijke oude Geuze, fris zurig en toch redelijk makkelijk te drinken, ook voor beginnende Geuze drinkers.

Dit bier is gebrouwen als eerbetoon aan de oprichten van deze fameuze Geuze stekerij (1882). Het is een unieke blend van éénjarige lambiek gerijpt op foeders van Toscane in Italië. Door de rijping op de vaten heeft het bier een wijnachtig karakter gekregen en wordt gekenmerkt door een zure smaak met behoudt van een ronde afdronk. Een ware traktatie voor de tong bij een frisse salade of een lekker stukje vis. Mede vanwege het lage alcoholpercentage van 6,5% is dit een bier wat zich goed laat drinken tijdens de lunch.

Averbode

Bij het aperitief drink ik graag een Averbode, een abdijbier en in mijn ogen het beste bier van de Brouwerij Huyghe waar ook het huisbier Delirium Tremens van het Delirium Cafe in Amsterdam wordt gebrouwen. De abdij waar dit bier gebrouwen wordt, kent een roerig verleden; plunderingen, branden, de pest,… Eind 18de eeuw wordt ze zelfs verkocht en afgebroken. 

Al jaren werd er bier gebrouwen in de abdij maar in de 20e eeuw heeft Brouwerij Huyghe deze overgenomen. Averbode is een heerlijk fris meergranen bier van 7,5%, bij dit bier wordt dryhopping toegepast, hetgeen een heerlijk bite geeft. Een bier om als aperitief te genieten bij een smakelijke borrelplank. Naast dat ik dit graag drink het ruime terras van het Delirium Cafe zit ik graag in mijn tuin en geniet van de zon in het voorjaar en dit lekkere bier.

Malheur 12

Dan later op de avond als afsluiter of als begeleider van een mooie stoofschotel de Malheur 12 van Brouwerij de de Landsheer, een quadrupel. Een heerlijk stevig bier, zoet, veel fruit,  rozijnen, perfect gebalanceerd in smaak. Het bier heeft 11,5% alcohol, maar weet dat goed te verbergen. Het bier smaakt heel goed bij stoofschotels maar ook bij kaasplankje met blauwschimmels als perfecte food paring combinatie!“

 

Henk zijn selectie klinkt ons heerlijk in de oren! Uiteraard zijn al deze bieren in onze biercafés bij Muziekgebouw aan het IJ en op het Centraal Station in Amsterdam te verkrijgen als we weer open zijn. We kijken er naar uit om jullie weer gastvrij te onthalen en te voorzien van de onze bieren & bijpassend food aanbod.