Waarom drinken we donkere bieren in de winter?

04-01-2018
c
waarom-drinken-we-donkere-bieren-in-de-winter0

De dagen worden donkerder en dus ook het bier! Zoals de winter vraagt om andere voeding dan de zomer, zo vraagt het koudere jaargetijde ook om andere drinkgewoontes. Als de koudere tijden aanbreken dan is een fris witbier meestal niet zo aanlokkelijk.

In de winter heeft men over het algemeen meer zin in een wijntje, een whiskey of andere dranken die je warm houden. Een dorstlesser is minder van belang in de winter, het gaat eerder om het rustig genieten van een alcoholische versnapering. Het haardvuur en een kruidige, volle drank passen daar beter bij. Goed nieuws voor de bierliefhebbers is dat er heerlijke bieren zijn die perfect passen bij het winterweer. Deze bieren zijn sterker, voller, kruidiger en hoeven minder koud gedronken te worden. Er is een gevarieerd aanbod speciale winterbieren. Maar waarom drinken we eigenlijk donkere bieren in de winter?

Vuistregel voor de bierdrinker

Smaken verschillen natuurlijk en niets is verplicht, maar mocht je in een speciaalbier café staan en even twijfelen over de bestelling, dan kun je altijd naar het weer kijken en aan de hand daarvan een keuze maken. Het is een simpele vuistregel die eigenlijk nogal voor de hand ligt: op zonnige voorjaar- en zomerdagen drinken we het liefst lichtgekleurde, fruitige en vooral niet te zware bieren. En juist op de donkere, gezellige winterdagen kiezen we voor bieren met een hoger alcoholpercentage, een donkere kleur en een volle smaak. Tijdens een dorstige zomer worden er bijvoorbeeld vooral weisenbieren, witbieren, blonde of amberbiertjes besteld. In de ijskoude winter gaan we eerder voor een donker bier als een barleywine, quadrupel, stout, porter of een bockbier. Sta je in Delirium Café Amsterdam? Dan geven wij je graag persoonlijk advies over het biertje dat bij jou én het jaargetijde past.

Verschil tussen licht en donker bier

De verschillen tussen lichte en donkere bieren komen vooral door de grondstoffen zijn gebruikt tijdens het productieproces van bier. Het soort mout geef een verschil in kleur van licht en donker bier. Voor blond bier wordt vaak een bleke moutsoort gebruikt en voor donker bier een donkere moutsoort. Deze kleur heeft ook te maken hebben met de behandeling van de granen. Denk bij donkere bieren bijvoorbeeld aan het roosteren, roken, of branden van de gerst. Door het kiemproces op het juiste moment stop te zetten, treedt er karamelisatie op wat een extra smaakdimensie kan geven aan het bier. Denk hierbij aan een zoetere smaak van stroop en karamel. De mout die hieruit voortkomt wordt dan ook toepasselijk caramout genoemd. Donkere moutsoorten geven een intensere smaak af dan de meeste lichte moutsoorten. Hierdoor hebben donkere bieren vaak een intensere smaak dan lichte bieren.

Winterbieren

Winterbier: de naam zegt het al. Het is een bier dat speciaal voor de winter wordt gebrouwen. Een bier met vaak een moutige, kruidige smaak en een relatief hoog alcoholpercentage. Dit hoge alcoholpercentage geeft een warm gevoel en is dus ideaal voor een koude winterdag. De kleur van het bier kan variëren van amberkleurig tot donkerbruin en bijna zwart. Vaak worden er aan deze bieren verschillende kruiden toegevoegd, zoals kaneel, kruidnagel, steranijs of zoethout.

Op stap in de winter

In de winter is er (bijna) niets gezelligers dan in een leuk Amsterdams café het donkere weer even te vergeten. Kaarsjes, fijne achtergrondmuziek, gelijkgestemde mensen om je heen, mooie gesprekken met je vrienden en natuurlijk een heerlijk drankje om te nuttigen. Als je een bierliefhebber bent is het dan een goed idee om bij een mooi speciaalbier café te gaan zitten en daar een keuze te kunnen maken uit een grote selectie donkere speciaalbieren. Zo is het terras op een zonnige dag dus niet de enige plek waar je kan genieten van een biertje. De winter leent zich zeer goed voor dit soort speciaal(bier) momenten.

Donker bier bij en ín winterse gerechten

Er zijn een aantal gerechten die extra lekker smaken met een goed glas (donker) bier ernaast. Gerechten met paddenstoelen, pittige worst, mooie stukken (geroosterd) vlees zijn redelijk voor de hand liggende gerechten. Maar denk ook eens aan een donker bij een kaasplankje of een zoet dessert. Als de intensiteit van het bier en het gerecht overeen komen, zit je vaak al goed. Ook is het interessant om op zoek te gaan naar “smaakhaakjes”. Probeer bij een bier met een aanwezige cacao smaak bijvoorbeeld eens wat chocolademousse. Eventueel met wat fruit om het geheel wat frisser te maken.

Koken met donker bier is ook een leuke optie. Vervang in een fonduerecept bijvoorbeeld eens de wijn door donker bier. Giet bier over een stoofpot en de saus zal een rijkere smaak krijgen. Een ander idee is witvis door een beslag van donker bier, bloem en baksoda halen: een knapperige gouden korst is het resultaat.

Donker bier als lichte bierdrinker?

Als je normaal gesproken vooral lichtere bieren drinkt dan doe je er goed aan om voor je aan donkere bieren gaat te beseffen dat donker bier veelal een hoger alcoholpercentage heeft dan bier met een lichte kleur. Geniet van een zwaar biertje zoals je ook zou genieten van een glas rode wijn, port of een sterkere drank. Een zwaar bier in een gezellig café zal harder binnen komen dan een fris pilsje. Daarom is het misschien verstandig om de auto thuis te laten en lekker op de fiets te stappen richting je favoriete bar. Kan je op de terugweg meteen een beetje nuchter worden voor je thuis bent.

Bier en gezondheid

Dit artikel geeft een positieve kijk op het nuttigen van bier en benadrukt het warme gevoel van een gezellig donker biertje in de winter. Het stimuleren van overmatig alcohol gebruik is geenszins de bedoeling. Matig bier drinken heeft daarentegen wel een aantal positieve gezondheidsinvloeden. Dit houdt in dat 1 of 2 glazen op een dag bijvoorbeeld de slapeloosheid kan tegen gaan. Tevens kan het de huid verbeteren, stress verminderen en de kans op een hartaanval verlagen. Ten slotte is bier een grote bron van vitamine B. Vooral donker bier is rijk aan vitamine B3, B6 en B8. Een lekker, donker biertje is dus perfect om uit de winterdip te komen!