Trappistenbier en Abdijbier: Wat is het verschil?

21-12-2017
c
trappistenbier-en-abdijbier-wat-is-het-verschil-10

Veel bierdrinkers denken dat een abdijbier ook een trappistenbier is, maar dat is onjuist. Andersom klopt het wel. Alle trappistenbieren zijn abdijbieren maar niet alle abdijbieren zijn trappistenbieren. Maar wat houdt een trappistenbier precies in? Trappistenbier associëren veel mensen met kwaliteit. Klopt dit inderdaad? En wat is het dan met abdijbier? In deze blog leggen we het uit.

Wat is een abdijbier?

Wereldwijd zijn er heel veel abdijen te vinden. Abdijbieren hebben een verbinding met de kloostergemeenschap dat woont in de abdij. Vroeger werd er binnen de abdijen vaak bier gebrouwen en daarnaast ook vele andere ambachten uitgeoefend zoals het maken van brood en kaas. Hiermee hielp het klooster de echt arme mensen en voorzag hen in moeilijke tijden van de eerste levensbehoeften.

Veel abdijen hebben mede door oorlogen afscheid genomen van bier brouwen en geen nieuwe brouwerij meer opgebouwd. De recepten van de bieren zijn vaak wel bewaard gebleven en deze zijn dus door kleine en grote brouwerijen overgenomen om onder licentie te brouwen. Dit betekent dat er royalty’s worden afgedragen aan het bewuste klooster om het bier met de naam van het klooster commercieel op de markt te verkopen. Met die royalty’s kunnen de kloosters natuurlijk ook weer voor een deel onderhouden worden.
Momenteel bestaan er 24 Erkende Abdijbieren die ook een logo dragen zodat je ze kunt herkennen als echt abdijbier. Voorbeelden zijn Grimbergen en Leffe maar ook Herkenrode, Ter Duinen, Ter Dolen, Maredsous en de onlangs toegevoegde Averbode.

Wat is het verschil met een Trappistenbier?

In veel horeca wordt een abdijbier of zelfs een speciaalbier soms een trappistenbier genoemd. Dit staat in de beleving van mensen dan voor een volmondig, bijzonder speciaalbier. Er zijn echter slechts 11 trappistenbrouwerijen ter wereld die gezamenlijk enkele tientallen trappistenbieren brouwen. In Nederland hebben we twee trappistenbrouwerijen met de bieren Zundert en La Trappe. In België zijn dat Westvleteren, Orval, Rochefort, Westmalle, Chimay en Achel. De Oostenrijkse abdij Stift Engelszell brouwt sinds enkele jaren de bieren Benno, Gregorius en Nivard en sinds vorig jaar zorgt de Amerikaanse trappistenbrouwerij Spencer voor het gelijknamige bier Spencer. Recentelijk is hier Tre Fontane uit Italië aan toegevoegd.

Wanneer mag bier een trappistenbier worden genoemd? Wat zijn de voorwaarden?

En de abdij Mont des Cats dan? Hoor ik je denken. Zij hebben inderdaad ook een bier. Echter dit bier wordt niet binnen de muren van de abdij gebrouwen waardoor het geen officieel trappistenbier mag worden genoemd! Dit laatste is direct één van de voorwaarden wanneer een bier een erkend trappistenbier is.

Naast het brouwen binnen de muren van de abdij is de tweede belangrijke voorwaarde voor een trappistenbier dat het bier onder auspiciën of door één van de paters zelf wordt gebrouwen. De derde en laatste belangrijkste regel is dat alle opbrengsten van de verkoop van het bier moeten terugvloeien in het onderhouden van de gemeenschap en de abdij. Al het geld wat overblijft moet vervolgens worden geschonken aan goede doelen. Dit is direct de reden waarom de bieren zo schaars zijn en blijven. De paters hebben een bepaalde hoeveelheid verkocht bier nodig om in hun levensonderhoud te voorzien. Het steeds verder opschalen van de brouwerij is dus nergens voor nodig en uiteraard ook niet hun hoofddoel in het leven. Dat is het geloof.

Waarom staat trappistenbier gelijk aan een goede kwaliteit?

De kloosters documenteerden al hun bierrecepten en ervaringen tijdens het bierbrouwen. Door de eeuwen heen is daarvan binnen de abdijen veel bewaard gebleven. De trappisten waren de kenniscentra voor ambachten, landbouw en veeteelt. Dit kwam doordat een van de regels van Benedictus voorschreef dat de abdij in hun eigen kleding, voedsel en drank moest voorzien.

In heel veel streken was de druiventeelt vruchteloos en had men de keuze uit bier en melkproducten. Zo ontstond dat veel abdijen bier brouwden voor eigen consumptie en voor de nabije omgeving.
Tegenwoordig zijn veel brouwerijen uitgerust met de modernste technieken en brouwen dus kwalitatief net zo’n goed bier. Het is een kwestie van smaak. Natuurlijk is het wel zo dat deze brouwerijen niet kunnen tippen aan de eeuwenoude biergeschiedenis die binnen de abdij is terug te vinden. Proost en geniet van een heerlijk abdij- of trappistenbier!