Top-10 favoriete winterbieren van Janna
16-02-2018

1. Vandestreek Ben Nevis BA 1972
Brouwerij Vandestreek uit Utrecht heeft in 2018 de hand weten te leggen op vers geleegde Ben Nevis vaten uit 1972. De whisky heeft 45 jaar in deze vaten gelegen waardoor de smaak er goed is ingetrokken. Speciaal voor deze vaten heeft Vandestreek een zoete, kruidige imperial stout gebrouwen. Het eindresultaat is een klapper van 11,3% met een diepe whisky smaak. Deze stout is perfect voor een koude winteravond en geeft een heerlijk warm gevoel.

2. Schneider Aventinus Eisbock
De basis van deze overheerlijke Eisbock is de traditionele Schneider Weisse Aventinus Dubbelbock. Deze dubbelbock van 8,2% is gebrouwen met tarwe wat zorgt voor een volmondige smaak van kruidnagel en banaan. Voor de Eisbock versie is dit bier ingevroren, de drank die overblijft na het vriezen is voller en intenser dan het origineel. Deze versie heeft duidelijke smaken van gedroogd fruit, pruimen, dropjes en amandel. Tevens is de Eisbock een stuk zwaarder, namelijk 12%.

3. Oud Beersel oude Geuze
De oude Geuze van Oud beersel is perfect voor na het eten. De smaak van zure appels en de afdronk van hout en vanille in combinatie met een goede hoeveelheid koolzuur werkt verfrissend na een zware maaltijd. Probeer deze eens als digestief in plaats van een cognacje of whisky. Tevens is dit bier heerlijke om van te genieten op een warm terras. Iets wat je je nu natuurlijk kunt voorstellen maar waar we vrijwel allemaal naar verlangen.

4. Rochefort 10
Rochefort 10 is dé klassieker onder de quadrupels en krijgt hoge waarderingen van vele bierliefhebbers over de hele wereld. Het bier wordt gebrouwen in het trappistenklooster Rochefort. Met 11,3% alcohol vraagt dit bier om tijd en aandacht, iets wat je het zeker zult geven. Intense smaken van alcohol, kruiden, en fruit gaan voor aan een heerlijk lange, romige afdronk. Een rijk bier dat perfect past bij kaasplankjes en bijvoorbeeld een zoet dessert.

5. DeuS Brut des Flandres
De DeuS van brouwerij Bosteels uit België is een prachtig, sprankelend blond champagnebier. Na het “normale” brouwproces in België wordt het bier afgewerkt met Methode champenoise in Frankrijk. Dit houdt in dat het wordt behandeld als een champagne. Na het bottelen van het bier wordt de fles met de hals naar beneden geplaatst waardoor de gist zich verzamelt in de hals. Door deze vervolgens te bevriezen kan de gist worden verwijderd. Het resultaat is een blond bier van 11,5% met een volle zoetige smaak en hinten van appel en banaan. Een prachtig alternatief voor champagne!

6. Pohjala Must Kuld
Bij het openen van een flesje Must Kuld zal eerst de zoete geur van chocolade je opvallen, deze geur wordt gevolgd door honing en zwarte bessen. Met 7,8% alcohol is deze porter zeker eentje die je geprobeerd moet hebben! De brouwerij bevindt zich in Tallinn in Estland, waar zij hun flinke collectie aan vaste- en seizoenbieren vandaan exporteren wegens de toenemende populariteit in o.a. Nederland. De Must Kuld bevat lactose wat het bier verzekerd van een zijdezacht mondgevoel en zorgt voor een volle, romige afdronk.

7. Delirium Noël
Delirium Noël (of Christmas) is, zoals de naam al doet verwachten, een kerstbier van de Belgische brouwerij Huyge uit Melle. Het bier heeft een donkere kleur en een snel verdwijnende, lichte, schuimkraag. Het aroma is intens met hinten van veel specerijen en kruiden. In de smaak komen er fruitige tonen van appel en zoetere tonen van basterdsuiker naar voren. Al met al is dit verwarmende bier perfect voor een koude avond bij een haardvuur, met een boek of goede film.De DeuS van brouwerij Bosteels uit België is een prachtig, sprankelend blond champagnebier. Na het “normale” brouwproces in België wordt het bier afgewerkt met Methode champenoise in Frankrijk. Dit houdt in dat het wordt behandeld als een champagne. Na het bottelen van het bier wordt de fles met de hals naar beneden geplaatst waardoor de gist zich verzamelt in de hals. Door deze vervolgens te bevriezen kan de gist worden verwijderd. Het resultaat is een blond bier van 11,5% met een volle zoetige smaak en hinten van appel en banaan. Een prachtig alternatief voor champagne!

8. Gouden Carolus classic
De Gouden Carolus vindt zijn oorsprong in een oude Belgische traditie, waar iedere stad zijn eigen brouwerij en stadsbier had. De Mechelse brouwers hadden de eer om voor de keizer het beste bier te brouwen waarna het bier werd vernoemd naar de gouden munten van keizer Karel, zo komt het bier aan zijn naam Gouden Carolus. Het bier wordt momenteel nog steeds gebrouwen bij de Mechelse brouwerij het Anker. Na verschillende andere prijzen is het bier uiteindelijk uitgeroepen tot “World’s best dark ale” in 2010. Een onderscheiding dat het zeker verdient. Het bier heeft een goed gebalanceerde smaak van zoete en bittere tonen en een moutige afdronk die lang blijft hangen.

9. Straffe Hendrik Tripel
Deze tripel, gebrouwen door brouwerij de Halve Maen in Brugge, heeft een heerlijke, volle, pure smaak en mocht dus niet ontbreken in dit lijstje. Door de hoeveelheid koolzuur is het bier perfect bij een stuk vette vis. Het aroma heeft duidelijke hinten van sinaasappel, kruiden en zoetige mout. Het bier heeft de zoete tonen en de bitterheid goed uitgebalanceerd en is ondertussen een klassieker in de Belgische bierwereld.

10. Stille Nacht
Stille nacht van de dolle brouwers is een bijzonder goed kerstbier met meerdere prijzen op zijn naam. Het bier is 12% en zal zich blijven ontwikkelen zolang het wordt bewaard. Naarmate het bier ouder wordt zullen meer tonen van fruit en alcohol naar voren komen. Op het flesje is dan ook geen THT vermeld, alleen een botteldatum. Het bier is complex en intens. Het smaakt zoet, naar appeltaart, kaneel en vanille. Dit in combinatie met een zachte, licht hoppige afdronk zorgt voor een prachtig verwarmend bier waar je ieder jaar weer van kan genieten.
