Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt?
21-07-2017

Bier drinken is genieten! Het is één grote ontdekkingstocht naar smaken. Op basis van de ingrediënten en brouwmethoden is de smaakdiversiteit immens groot en kun je wel duizenden verschillende aroma’s terugvinden in bier. Natuurlijk niet allemaal tegelijk, dat zou het drinken van bier onmogelijk maken. De ontdekkingstocht naar de smaakvariaties in de duizenden bieren maakt dat bier nooit saai en altijd een beleving is. Natuurlijk zijn er heel wat elementen die van invloed zijn op de kwaliteit van jouw ‘proeven’.
De volgende onderdelen komen in deze blog naar voren:
Wat bepaalt de smaakinvloeden?
Iedere persoon is uniek en heeft een eigen levenspad gevolgd. Alle ervaringen worden onbewust in ons brein gekoppeld aan de omgeving, sfeer, weer, geuren en smaken. Het is interessant om te ontdekken waar jij gevoelig voor bent door bewuster te gaan proeven. Je zult ontdekken dat je het ene aroma in bier wel kunt vaststellen en het andere minder tot helemaal niet. Dan moeten je hersenen als het ware nog getraind worden om de koppeling te maken. Hoe doe je dit? Bewust proeven met meerdere mensen. Hierdoor train je jezelf om aroma’s en smaken te ontdekken, te benoemen en dus te herkennen.
Wat is de smaak van hop?
Er zijn inmiddels honderden verschillende hopsoorten te koop waarbij in smaak een grove tweedeling is te maken. Je hebt aromahoppen – hopsoorten die een bier vooral veel geur geven – en bitterhoppen die meer bitterheid geven aan de smaak van het bier.

Internationale Bitter Unit
De Internationale Bitter Unit (IBU) en European Bitter Unit (EBU) is de aanduiding voor de bitterheid van de hop. In een pils ligt dit zo rond de 20 tot 25 EBU. Voor een India Pale Ale (IPA) is de EBU al snel zo rond de 40 tot 60. Boven de 100 kan een mens geen verschil meer proeven in bitterheid. Soms wordt ‘gestunt’ met een bier dat boven de 100 EBU aan bitterheid heeft. Mooie marketing, maar de bierdrinker heeft hier verder niets aan en dus is het voor een brouwer eigenlijk zonde om een bier te brouwen met zo’n hoge bitterheid.
Wat is de smaak van graan?
Zeker 80% van de smaak van een bier wordt bepaald door de geur. Een graantype kan een aroma van karamel, gebrand bruin brood, sigaren, honing, toffee, koffie, mokka, stokboordachtige en nootachtige aroma’s aan het bier geven. Ruik en proef je dit in het bier, dan weet je nu dat dit van het graantype afkomstig is.

Wat is de smaak van gist?
Gist op zichzelf heeft in zijn natuurlijke vorm weinig smaak. Op het moment dat de gist actief wordt en gaat werken, maakt het naast koolzuur en alcohol ook vele bijproducten. Dit zijn aroma’s. Gist kan enorm veel verschillende aroma’s afscheiden die wij kunnen proeven in het bier. Dat bepaalt dus voor een belangrijk deel ook de smaak van het bier. Niet voor niets zegt men vaak dat de gist het grote geheim is van de brouwer. Je kunt immers exact dezelfde ingrediënten in een brouwsel stoppen; de gist kan er een heel ander bier van maken.
Hoe ontdek je het bier dat jij lekker vindt smaken?
Ben je een echte droge witte wijndrinker, dan is een blond bier met een gemiddelde hop bitterheid een goede keuze. Drink je veel likeuren, probeer dan de quadrupels eens met hun fruitige, volle, stroperige en ook wel een tikkeltje alcoholische smaak.
