Hoe ontdek je welk bier je lekker vindt?

21-07-2017
c
Bierproeverij Delirium Cafe Amsterdam header

Bier drinken is genieten! Het is één grote ontdekkingstocht naar smaken. Op basis van de ingrediënten en brouwmethoden is de smaakdiversiteit immens groot en kun je wel duizenden verschillende aroma’s terugvinden in bier. Natuurlijk niet allemaal tegelijk, dat zou het drinken van bier onmogelijk maken. De ontdekkingstocht naar de smaakvariaties in de duizenden bieren maakt dat bier nooit saai en altijd een beleving is. Natuurlijk zijn er heel wat elementen die van invloed zijn op de kwaliteit van jouw ‘proeven’.

Wat bepaalt de smaakinvloeden?

Iedere persoon is uniek en heeft een eigen levenspad gevolgd. Alle ervaringen worden onbewust in ons brein gekoppeld aan de omgeving, sfeer, weer, geuren en smaken. Het is interessant om te ontdekken waar jij gevoelig voor bent door bewuster te gaan proeven. Je zult ontdekken dat je het ene aroma in bier wel kunt vaststellen en het andere minder tot helemaal niet. Dan moeten je hersenen als het ware nog getraind worden om de koppeling te maken. Hoe doe je dit? Bewust proeven met meerdere mensen. Hierdoor train je jezelf om aroma’s en smaken te ontdekken, te benoemen en dus te herkennen.

Wat is de smaak van hop?

Er zijn inmiddels honderden verschillende hopsoorten te koop waarbij in smaak een grove tweedeling is te maken. Je hebt aromahoppen – hopsoorten die een bier vooral veel geur geven – en bitterhoppen die meer bitterheid geven aan de smaak van het bier.

Natuurlijk zijn er ook hopsoorten die zowel veel aroma als een goede hopbitterheid geven. De keuze van de hop is dus heel belangrijk voor het eindresultaat van het bier. Als een brouwer meer hoparoma wil, dan is het verstandig om een tweede of zelfs derde hopsoort te kiezen die een sterk hoparoma afgeeft. De hop is belangrijk voor de smaak van het bier. De hop zorgt voor aroma’s en smaaktonen van citrus, grapefruit, sinaasappel maar ook exotisch fruit zoals mango en kruidige tonen zoals peper.

Internationale Bitter Unit

De Internationale Bitter Unit (IBU) en European Bitter Unit (EBU) is de aanduiding voor de bitterheid van de hop. In een pils ligt dit zo rond de 20 tot 25 EBU. Voor een India Pale Ale (IPA) is de EBU al snel zo rond de 40 tot 60. Boven de 100 kan een mens geen verschil meer proeven in bitterheid. Soms wordt ‘gestunt’ met een bier dat boven de 100 EBU aan bitterheid heeft. Mooie marketing, maar de bierdrinker heeft hier verder niets aan en dus is het voor een brouwer eigenlijk zonde om een bier te brouwen met zo’n hoge bitterheid.

Wat is de smaak van graan?

Zeker 80% van de smaak van een bier wordt bepaald door de geur. Een graantype kan een aroma van karamel, gebrand bruin brood, sigaren, honing, toffee, koffie, mokka, stokboordachtige en nootachtige aroma’s aan het bier geven. Ruik en proef je dit in het bier, dan weet je nu dat dit van het graantype afkomstig is.

Wat is de smaak van gist?

Gist op zichzelf heeft in zijn natuurlijke vorm weinig smaak. Op het moment dat de gist actief wordt en gaat werken, maakt het naast koolzuur en alcohol ook vele bijproducten. Dit zijn aroma’s. Gist kan enorm veel verschillende aroma’s afscheiden die wij kunnen proeven in het bier. Dat bepaalt dus voor een belangrijk deel ook de smaak van het bier. Niet voor niets zegt men vaak dat de gist het grote geheim is van de brouwer. Je kunt immers exact dezelfde ingrediënten in een brouwsel stoppen; de gist kan er een heel ander bier van maken.

De smaken die je kunt proeven zijn: boter, ei, banaan, groene appel, ui, peer, perzik, passievrucht, rozenblaadjes, kruidnagel, peper, anijs, zwarte bessen, meloen, aardbei, framboos en ook zwavelachtige aroma’s. Deze smaakaccenten hangen samen met de keuze die de brouwer voor een bepaald gisttype heeft gemaakt. Het zijn extra smaakcomponenten die ontstaan tijdens het gisten van het bier.
Voor iedereen is er een bier dat je lekker vindt. Echt waar! Het is alleen belangrijk dat je op zoek gaat naar jouw eigen smaak.

Hoe ontdek je het bier dat jij lekker vindt smaken?

Ben je een echte droge witte wijndrinker, dan is een blond bier met een gemiddelde hop bitterheid een goede keuze. Drink je veel likeuren, probeer dan de quadrupels eens met hun fruitige, volle, stroperige en ook wel een tikkeltje alcoholische smaak.

Proef, ontdek en beleef de smaak van bier. Bier is emotie, bier is beleving. Naast de smaken zijn er – zoals ook eerder beschreven veel factoren die je smaak beïnvloeden. Proef het bier en ga op ontdekkingstocht. Ook ik kom regelmatig bieren tegen die niet mijn smaak zijn. Het is onmogelijk om alle bieren lekker te vinden. De veelzijdigheid aan biermerken en soorten die door de enorme toename aan kleine brouwerijen is ontstaan, maakt dat er voor jou ongelooflijk veel keuze is. Dat maakt bier een avontuur en een ontdekkingstocht die eindeloos kan duren. Proef, ontdek en beleef de smaak van bier en reis verder als een bier je smaak niet is. Er zijn er namelijk nog zo veel meer, en iedere dag komen er weer nieuwe bieren bij!
De smaken die je kunt proeven zijn: boter, ei, banaan, groene appel, ui, peer, perzik, passievrucht, rozenblaadjes, kruidnagel, peper, anijs, zwarte bessen, meloen, aardbei, framboos en ook zwavelachtige aroma’s. Deze smaakaccenten hangen samen met de keuze die de brouwer voor een bepaald gisttype heeft gemaakt. Het zijn extra smaakcomponenten die ontstaan tijdens het gisten van het bier.
Voor iedereen is er een bier dat je lekker vindt. Echt waar! Het is alleen belangrijk dat je op zoek gaat naar jouw eigen smaak.