• Oktoberfest & bokbieren: Amsterdam is 'the place to be'

Oktoberfest & bokbieren: Amsterdam is 'the place to be'

Zelfs al is het nog maar eind september, het is het begin van het legendarische Beierse feest in München, Duitsland. Een 16-daags festival met de grootste kermis ter wereld dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Dit jaar heeft Delirium Café Amsterdam haar eigen stukje Oktoberfest naar Amsterdam gehaald. Wil je Oktoberfest privé vieren? Bekijk dan ons groepsarrangement.

Hoe is het festival ontstaan?

De Oktoberfest geschiedenis ligt geworteld in de Beierse cultuur en is de aanloop naar het eerste weekend van oktober dat oorspronkelijk een viering was ter ere van het huwelijk tussen kroonprins Ludwig en Therese van Saxe-Hildburghausen (1810). Het jaar nadien werd een agrarische showcase toegevoegd in naam van de Beierse trots. Er werden festiviteiten gehouden voor alle inwoners, waaronder paardenrennen, bier- en wijnproeverijen, acrobatische uitvoeringen en meer. De Duitse burgers vielen als een blok voor de viering. Sinds 1887 werden gerenommeerde brouwerijen een belangrijk onderdeel van het evenement. 

De moderne vorm van het Oktoberfest dat zich afspeelt sinds 1950, is nu het meest bekend voor het dragen van traditionele Beierse outfits, de overgave aan de Duitse keuken en het consumeren van grote hoeveelheden bier in legendarische tenten of cafés. 

Hoewel de relatie tussen de Nederlanders en de Duitsers altijd een beetje koel is geweest, er zijn tal van manieren om te genieten van het Oktoberfest gevoel in Nederland. 

De Duitse keuken in Nederland

Door de nog steeds historische spanningen is er niet veel keuze als het gaat om Duitse restaurants in Nederland. Echter, de weinige die er zijn, bieden heel wat Duitse charme en lekker eten. 

Oktoberfest Amsterdam brengt verrassend genoeg de meeste mogelijkheden en keuze als het om Duits eten gaat. Zo geniet je bij Delirium Cafe Amsterdam aan het IJ van goede Duitse bieren, zoals van Schneider Weisse. Dit is de perfecte match met onze Duitse Braadworst of Varkensschnitzel.

Café Marie aan het Marie Heinekenplein neemt het Beierse thema op. Er worden curryworsten, kalkoenschnitzels en wiener-schnitzels geserveerd die weggespoeld kunnen worden met een Berlijnse Club-Mate of Paulaner. 

Als gebakken eten is waar je zin in hebt, ga naar Wurst & Schnitzelhaus op de Prinsengracht voor een broodje gerookt varkensvlees, een verwarmde Duitse aardappelsalade, een topkrakauer, verschillende braadworsten met zuurkool en schnitzels. Maar probeer plaats te houden voor nog een heerlijk dessert, zoals bijvoorbeeld de bekende Duitse chocoladetaart. Een taart vervaardigt uit decadente lagen chocolade die bekroond worden met vanille, kokos en pecannoten. 

 

Speciaalbieren in Nederland

Raak je niet tot in München, dan vind je in ons speciaalbier café in Amsterdam een ruime keuze aan bokbieren en schlagermuziek. In ons café wordt niet alleen kwaliteit hoog in het vaandel gedragen, maar ook het feit om jou een onvergetelijke viering te bezorgen in volledige Beierse sfeer. Kom het allemaal proeven en beleef je eigen Oktoberfest viering gezellig met ons! 

 

Wat is bokbier?

De meeste bierstijlen hebben een of twee kenmerkende eigenschappen die hun profiel domineren. Maar als het de zuivere, onbelemmerde, lugubere essentie van malt is dat je zoekt, kies dan zeker voor een bokbier. Geboren en getogen in Duitsland, presenteren deze traditionele bieren een ongebreidelde moutigheid aan het gehemelte zoals geen andere brouwstijl dit kan. 

Maar ook buiten Duitsland worden deze bieren gebrouwen, zoals in Zwitserland, Noorwegen, Italië, Canada, Nederland en de Verenigde Staten. Bokbieren voeren het kleurengamma uit van goud naar donkerbruin en hun smaak varieert van een matig sterke tot knallende smaak. Sommige van deze bieren zijn seizoensgebonden en kunnen samenvallen met religieuze kalenders, maar velen kunnen het hele jaar door worden gedronken. Denk maar aan het speciaalbier café in Amsterdam. 

Wat is bokbier kort samengevat? Het is een stevig bier van Duitse origine met een alcoholgehalte van 6 tot 7,5 %. Afhankelijk van het brouwproces, kent het bier verschillende smaken en kleuren. 

 

De geboorte van het bokbier

De roots van het bokbier liggen in het noorden van Duitsland, in de stad Einbeck, en kunnen teruggevoerd worden tot de 14e eeuw. De geschiedenis van Bok is minder vaag dan die van andere bierstijlen. Einbeck was een belangrijk Europees handelscentrum in de Middeleeuwen en tevens lid van de machtige Hanze, een groep steden die samenwerkten om elkaars handelsbelangen te beschermen in een tumultueuze tijd. De bieren van Einbeck werden in heel Europa hoog aangeschreven en met de hulp van de Hanze duurde het niet lang voordat het product werd geëxporteerd naar landen als Engeland, Scandinavië, het Midden-Oosten en de mediterrane en Baltische landen. 

Niet alleen de machtige Hanze heeft bijgedragen aan de populariteit en kwaliteit van het Einbeck-bier. De stad bevindt zich in een van de vroegst hop-groeiende regio's van Europa, waardoor het bier ongetwijfeld stabieler en unieker is kunnen worden. Tevens omdat gruit de meest gangbare bierspecerij uit die tijd was. 

Einbeck-bier werd ook gebrouwen met het minst beschikbare mout, een derde tarwe en tweederde gerst, wat voor een meer delicate drank heeft gezorgd. Het bier werd ook alleen in de winter gebrouwen, zodat het koud bewaard kon worden. Hierdoor was het bier schoner en minder vatbaar voor bacteriën. 

 

Evenement outfits op zijn Nederlands

De outfits die het vaakst worden geassocieerd met de viering zijn uiteraard de traditionele Beierse kleding. Deze kledij is echter niet altijd makkelijk te vinden, zeker als het jouw eerste jaar van deelname is. 

 

Wat dragen mannen?

Voor mannen omvat dit een paar lederhosen (kniebroeken vervaardigd uit leder), een wit overhemd met knopen, kniekousen met witte sokken en leren schoenen. Investeer in wat geitenhaar en je Beierse look is compleet! 

 

Wat dragen vrouwen?

Voor dames ligt het wat ingewikkelder omdat het hen meestal ontbreekt om een dirndl te geraken. Een dirndl bestaat uit een lijfje, blouse, volledige rok en schort, gecombineerd met hoge kousen en leren schoenen om de look af te maken. 

Opgelet, echte lederhosen en dirndls kunnen behoorlijk duur zijn. Wil je toch voor de echte Beierse kledij gaan, kijk dan eens naar de in Duitsland gevestigde retailer Alpen Wahnsinn. Is gelijkende kledij voldoende voor je, probeer dan de Oktoberfestwinkel, Lederhosenland of Oktoberfest-Dirndl Shop om kostuumversies van de echte Beierse kledij te kopen. Ook Marktplaats heeft de neiging vol te zitten met aanbiedingen van traditionele outfits voor en na de viering. Wat je ook kiest, beschouw je aankoop als het nemen van twee vogels in één klap. Na deze Duitse viering komt Halloween immers om de hoek piepen!


Add Comment

All Rights Reserved © ATTICIDEA.COM 2019