Rookbieren

Rookbier is een bier dat zijn karakteristieke smaak te danken heeft aan het gebruik van gerookte mout. Rookbieren waren vroeger vrij algemeen, maar tegenwoordig is het gebruik van gerookte mout nagenoeg verdwenen, behalve in de Duitse stad Bamberg.

 

Voor het brouwen van bier is gedroogde mout nodig. Het drogen van mout geschiedt meestal in eestovens, waarin de mout op een matig hoge temperatuur wordt gebracht en zo uitdroogt. Met de moderne technieken is dit eesten relatief eenvoudig, maar in vroeger tijden was het minder gemakkelijk en zochten brouwers soms naar andere technieken. Het roken van de mout was een alternatief.

Eeuwenlang waren rookbieren algemeen. De industriële revolutie en de daarmee gepaard gaande technologische ontwikkelingen maakten het eesten echter veel eenvoudiger, zodat brouwers overgingen op deze manier van drogen. Het roken van mout raakte toen in onbruik.

In Bamberg bleven brouwers echter vasthouden aan de traditie. Tot op de dag van vandaag worden daar rookbieren gemaakt. Inmiddels zijn ook buiten Bambergen sommige brouwers begonnen met het produceren van rookbier.

0

Sisters Smoker

Rookbieren 5.4%
Brewery : The Sisters Brewery
Breukelen, Nederland

0

Smoker

Rookbieren 5.4%%
Brewery : The Sisters Brewery
Breukelen, Netherlands
All Rights Reserved © ATTICIDEA.COM 2019