Ale

Dit zijn bieren geïnspireerd op het van Engeland afkomstige ale-type (zoetige smaak met bittere nasmaak). Al te gauw worden echter de lichte bieren van hoge gisting, die men dikwijls als alternatief van pils aanbiedt, geklasseerd onder het ale-type. Ale is eigenlijk de verzamelnaam voor de in Engelse stijl gebrouwen bieren. Tot begin 15e eeuw brouwden de Engelsen bier met allerlei kruiden....behalve hop. Het resultaat werd dan ook geen bier genoemd maar ale. Het waren de Nederlanders die in Engeland de hopteelt en het met hop gebrouwen bier introduceerden. De Engelsen waren daar aanvankelijk niet zo van gecharmeerd. De teelt en het gebruik van hop werden zelfs even verboden. Gaandeweg kreeg men echter de smaak te pakken. Beer en ale werden zo synoniemen voor met hop gebrouwen bier. In Engeland is het een erg populaire biersoort en wordt vaak gedronken met 'lime'. De naam "Ale" komt waarschijnlijk uit een meer oude vorm van het Germaans. We komen het bv. ook in de Scandinavische landen tegen (zoals aul (Vikingen) en öl (Denemarken). In veel landen is ale (nog steeds) de algemene naam voor wat wij hier in zijn algemeenheid bier noemen.

Doordat deze naam zo algemeen was, is hij waarschijnlijk langzamerhand geëvolueerd tot de naam voor een meest algemeen biertype, dat zich onderscheidt van het pils: een bovengistend, amberkleurig bier, dat in sterkte wel ongeveer overeenkomt met het pils. De termen ale en  beer worden in Engeland door elkaar heen gebruikt voor bier.

(De term  lager wordt gebruikt voor pilsener.) Oorspronkelijk bedoelde men met ale de Engelse bieren die tot in de 16e eeuw zonder hop werden gebrouwen. In de 15e eeuw bier gebrouwen met hop (bierè genaamd) uit Vlaanderen geïmporteerd Beer sloeg op brouwsels die door geïmmigreerde Vlaamse hoppenbrouwers van zondig en verderfelijk hopkruid werden voorzien. Het duurde echter nog wel enkele eeuwen voordat de conservatieve Engelsen en masse overgingen op beer.

Ale staat nu nog voor goed en bij voorkeur traditioneel gebrouwen bier. Vaak geeft met een voorvoegsel aan waar het bier vandaan komt, zoals bv. Scottish Ale of London Ale.

0

Viven Experimentum

Belgian Ale 6,5%
Brewery : Brouwerij van Viven ...
Sijsele, België

0

Basilius

Ale 7%
Brewery : Brugs Bierinstituut ...
Brugge, België

0

Bird of Prey

India Pale Ale (IPA) 5,8%
Brewery : Het Uiltje
Haarlem, Nederland

0

Oceanic Flight

India Pale Ale (IPA) 6.5%
Brewery : Pontus Brewing
Amsterdam, Nederland

0

Miss Hooter

India Pale Ale (IPA) 4.4%
Brewery : Het Uiltje
Haarlem, Nederland

0

Mosaic IPA

India Pale Ale (IPA) 6%
Brewery : Van de Streek
Utrecht, Nederland

0

Oldies

Ale 8%
Brewery : Mad Brewing
Madrid, Spanje

0

Green Bullet

India Pale Ale (IPA) 5.7%
Brewery : Two Chefs Brewing
Amsterdam, Nederland

0

Elvis Juice

India Pale Ale (IPA)... 6.5%
Brewery : Brewdog
Aberdeenshire, Schotland

0

Datsmaaktnaar Meerkoet

Scotch Ale 6.8%
Brewery : Bird Brewery
Haarlem, Nederland

0

Burocracy

India Pale Ale (IPA) 6%
Brewery : Brewfist
Codogno, Italië

0

Amarillo IPA

India Pale Ale (IPA) 6.5%
Brewery : Cervesa Guineu
Spanje, Spanje
All Rights Reserved © ATTICIDEA.COM 2018